發新話題

584VR全個支撐系統完成

wa, 樓主真犀利

會唔會整件可以玩埋直倒既件呢?

回復 9# 的帖子

哦, 明白
另外想請問你相中呢粒鑼C 都係自制? 市面有現成賣嗎?

附件

引用:
Original posted by skwjack at 2011-7-15 20:47
回覆11#帖子
BT2011大大,鴨寮街型記對面嗰幾間电子攝影舖有售,15元1粒,可能唔係不銹鋼,應該係銅电白。
Thankyou Jack 師兄
你果條Arca長板都係自己做? 是係搵人做? 大概要幾錢?
小弟用N584vr+FSB8, 我都想買翻塊長板, 見淘寶有一款現成板(Manfrotto格式,我唔需要Arca式),$560人仔, 但又唔知啱唔啱FSB8用, 所以未買

引用:
Original posted by skwjack at 2011-7-16 23:45
回覆15#帖子
BT2011大大,
條長板係搵人加工做,好麻煩,係有個鳥攝老前輩講開做條長板,要薄過RR嗰條」自己自動請纓揾師傅做。
要改,要电鍍,唔知老前輩嗰條長板起貨未,自己都唔敢打电話問老人家。
友情價人工500元一條 ...
收到! Thankyou!
呢d就係diy既樂趣

師兄好犀利

引用:
Original posted by skwjack at 2011-8-15 19:33
用10秒動作,可做到直倒。
skwjack 師兄,圖中Y托一定要連RRS clamp 用? 如果將Y托用鏍絲直接上住塊長板ok嗎? 收hood時,祇要鬆開Y托鏍絲就可以向下移,咁就唔需要攞走個Y托才可收hood.....
請師兄指點

附件

RRS clamp 1608.jpg (73.94 KB)

RRS clamp 1608.jpg

引用:
Original posted by skwjack at 2011-8-16 20:20
回覆40#帖子
BT2011大大
用這套系統係有少少麻煩,我都想過你這個問題,理應可行,但冇RR夾好用,所以不重点介绍。
Jack 師兄諗得周到, 如圖中設計唔用RRS clamp, 鬆開鏍絲, Y托向下移可唔可以收hood?(個人懶,唔想成個托甩出來)

[ Last edited by BT2011 at 2011-8-16 23:01 ]

附件

y support.jpg (70.21 KB)

y support.jpg

引用:
Original posted by skwjack at 2011-8-16 23:23
回覆42#帖子
BT2011大大
可以不過有啲難度,因這種螺絲要用六角匙收,用這兩種可用手上會方便好多,不過會冇禁穩。因為得一点力。
咁又係, 又要穩陣又要方便係難d....
Anyway, 唔該師兄

引用:
Original posted by skwjack at 2011-9-5 22:41
原來自己個系統未係原全完成,仲有一小環節,
話說昨日上蕉山影林鳥,要向高處方向較位,
但個RR夾夾唔實支長板連炮机身一同向下滑的意途。
所以今日加咗兩粒3mm杯頭菅位,就實冇滑前,滑後啦!
可能扭夾會好 ...
小弟之前買RRS MH-01 都諗過要Lever release clamp 定喺 screw clamp.....
Lever clamp 當然知方便, 但"感覺"上唔穩陣唔放心, 於是 sent email 去RRS CS, 我話用 mud mud 器材,佢建議我買screw clamp 會好d, 使用上當然冇 lever 方便, 不過為求安心, 最終都係聽CS話

[ Last edited by BT2011 at 2011-9-6 09:48 ]

發新話題