發新話題

新改良版 75mm 液壓頭的多用途碗

師兄可否pm 有釣底把的貨期及價錢? (我訂咗fsb8 + gitzo 3號)
Thanks!

附件

引用:
Original posted by Hendrix at 2011-6-9 01:52
gitzo 3 腳,你也需要那個改良版 75mm 多用途碗嗎?
H 師兄, 多用途碗我暫時不需要, 因為去影雀鳥既時侯, 我唔會再帶波頭 & 其他配件了

另外, 我覺得for video 頭既75mm 碗夾住個位既深度好少, 之前師兄你都提過我最好垂直上膊會安全d.
師兄 你個改良版 75mm 多用途碗夾住個位既深度會否較深? 會安全d?(如果斜上膊既話)

引用:
Original posted by Hendrix at 2011-6-9 17:21

唔單只夾住個位既深度多,更有兩邊羅絲由下面鎖死,所以不用再擔心脫落

咁就好la, 請pm 有鉤手把 & 75mm bowl 價錢, Thanks
(for fsb8(已訂,未到貨). Tripod 就用緊 Gitzo 3530ls)

引用:
Original posted by Hendrix at 2011-6-9 17:21

有兩邊羅絲由下面鎖死,所以不用再擔心脫落
唔係好明tim, 兩邊羅絲喺碗底?
方便放張相睇吓嗎?

回復 48# 的帖子

清楚哂, 唔該

H師兄, 如果要用你個有鈎短把, 是否要cut短fsb8支鑼C才可使用?

引用:
Original posted by skwjack at 2011-6-29 20:29
借用版主大大個P0St回覆15#貼子
係舊制作,是看見版主大大個扭把底而試做的,新作不是這樣的,
給CW大大看看吧!
Jack 師兄, 用一件過做應該會好過分兩件?

附件

回復 59# 的帖子

明白哂, 唔該 Jack 師兄

看情況應該是轉接環直徑少於 Gitzo 箍收到最緊時的直徑....
不明白的是轉接環和75mm改良碗都是金屬做, 應該不會用了一段時才出現收不緊問題

引用:
Original posted by 冬冬1221 at 2011-9-6 10:01

应该确切的说架上大炮后就开始晃动了
收到最緊都出現"1.jpg"情況, 基本上都不敢架上器材吧
最安全還是做個直徑適合Gitzo5用的(不用轉接環), 用了轉接環後, 變了有兩個收合位, 風險也因此而來.....
不做碗的話就可能要做過另一個轉接環了.....

以上衹是個人猜想,有錯請各師兄指正

發新話題