17 12
發新話題

N584vr 加長快拆板

N584vr 加長快拆板

請問各位用過N584既師兄有冇加長快拆板既經驗? 可否 post 相出來參考?
因為N584vr 個座既喺鏡頭較後位置, 方有別於684, 要加塊長快拆板好似唔方便, 請各位師兄 share 吓經驗

回復 1# 的帖子

台灣做法基本和 Canon 的一樣啦,前面還用個網球頂一頂 .

但我嫌太大

附件

引用:
Original posted by Hendrix at 2011-3-14 13:33
台灣做法基本和 Canon 的一樣啦,前面還用個網球頂一頂 .

但我嫌太大
圖中做法應該玩唔到直倒相?

回復 3# 的帖子

後來有改良版,但都要拆合,大約用 3 分鐘轉直倒

引用:
Original posted by Hendrix at 2011-3-14 14:13
後來有改良版,但都要拆合,大約用 3 分鐘轉直倒
借用cwchan hing 貼既相, 684好做d
N584 少見人用長板, 有都係喺鏡前方加 "Y" 型支架做support

附件

N684 support.jpg (128.54 KB)

N684 support.jpg

可以試這個 或 DIY 接近的

附件

Screen shot 2011-03-14 at 3.33.30 PM.png (137.15 KB)

Screen shot 2011-03-14 at 3.33.30 PM.png

回覆5#帖子
都係這個組合企理啲,穩陣啲,問問cwchan大大訂做個把啦。

比較簡單,但非常有效的方法。吸震膠是度身剪裁的,托位弧度依鏡筒一致,下方種上羅絲母,方便上羅絲來穩固。
簡單、美觀、又可以除下塊吸震膠來收藏遮光罩。

大大件板係咪要訂做?

引用:
Original posted by skwjack at 2011-3-25 21:03
大大件板係咪要訂做?
對。這件長板是訂造回來的。
物料是6061-T6511合金鋁料,經CNC鑼出來的。

引用:
Original posted by cwchan at 2011-3-25 19:13
比較簡單,但非常有效的方法。吸震膠是度身剪裁的,托位弧度依鏡筒一致,下方種上羅絲母,方便上羅絲來穩固。
簡單、美觀、又可以除下塊吸震膠來收藏遮光罩。

http://images4.fotop.net/albums2/cwchan/birds/DSC_0136_co ...
  好正!

請問師兄整套長板裝置,何處有售或定做? thanks!

[ Last edited by dd845 at 2011-3-29 11:00 ]

各位有齊N584vr & N684vr 既師兄, 請問圖中"A" 既直徑是否不同? N684vr 會大d嗎?

附件

引用:
Original posted by BT2011 at 2011-4-1 17:41
各位有齊N584vr & N684vr 既師兄, 請問圖中"A" 既直徑是否不同? N684vr 會大d嗎?
这套防震系统和佳能的一样吗?效果好不?竖拍很方便啊,不知道哪有卖的?

引用:
Original posted by 冬冬1221 at 2012-3-3 10:17

这套防震系统和佳能的一样吗?效果好不?竖拍很方便啊,不知道哪有卖的?
個人自制的

引用:
Original posted by BT2011 at 2011-4-1 17:41
不同, N684vr 會大d

17 12
發新話題