發新話題

guragear 炮鏡袋

guragear 炮鏡袋

在機場寄存隨身行李時稱一稱,背在身的隨身行李炮鏡袋都有 26 多 KG   背起很辛苦,所以要盡量減重。

其中最能減的其實是炮鏡袋,很多這種尺寸的袋都重 3 KG 多 所以找到個號稱市面上最輕的 guragear 炮鏡袋.
用高級帆船比賽的帆篷輕薄但很牢固的料,可做到薄但牢固,只重 4 磅 一公斤多點。

而且尺寸剛好附合航機佩帶上飛機的最大限度

附件

內里分左右兩大長隔,大小有一點分別,大那邊剛好能裝到 600mm/4 或 800mm/5.6 .

小一點那邊能放 500/4 連機身,或 328 加些 70-200 / 小鏡 / 機身 .

附件

回覆帖子1#
Hendrix大大
這就是鳥攝的代價,要付出,收獲是成正比的,從你以前舊文章中,得知你裸鏡上飛机都試過,所以炮鏡袋一定要找個合適的。
這次出外鳥攝有冇鏡僮跟身呀!哈哈!
話分轉頭個炮袋裝成27Kg咁重,條肩帶夠唔夠力,因為裝成卄多萬貨(600-800鏡)都未計D3X机身
想必大大不只一個机身添。

[ Last edited by skwjack at 2011-2-26 19:08 ]

我用 Nikon 沒有 800mm 的   鏡頭買早一些都沒現在那麼貴的。

有時後還有 612 寬幅膠卷機,以前最多還帶過 617 ,光那個機身都 2 kg 多   

上次被逼裸鏡上飛机就是下面舊的那個袋就是 3 KG 多的,被澳洲海關留難

附件

W00:
大大仲未回應肩帶夠唔夠力,因為個袋成四佰美圓。

[ Last edited by skwjack at 2011-2-26 21:06 ]

引用:
Original posted by skwjack at 2011-2-26 20:49
W00:
大大仲未回應肩帶夠唔夠力,因為個袋成四佰美圓。
當然夠力啦,轉機或跑點都要背不少時間的 .

反而 Lowpro 的炮袋背太重久了拉鏈會壞 .

大大我用這個行一日米埔個肩膊都米話唔攰,睇怕都要換袋至得啦!

附件

回復 7# 的帖子

你的袋有腰帶嗎?要把重量分散到腰部承擔才能背得舒服些  

如果純為本地用就未必需要買這個袋,因你本地用極少會要背兩枝鏡或比較多的器材。

[ Last edited by Hendrix at 2011-2-28 12:44 ]

有腰帶,下次試吓。謝謝!

回復 7# 的帖子

Jack c hing, 你個 Thinktank 咩型號?
我用TT Street walker HD, 放支n584+body 好似冇你果個咁多位剩嘅?

回覆10#帖子
BT2011兄
Airpot Acceleration V.20 因為這個袋外層可以放張輕便摺椅,行遠頂,去米埔多數都帶它。
如果上山多用(street walker)你話好似放咗枝500都咁鬆洞,當然啦,因為大咗成個碼。

引用:
Original posted by skwjack at 2011-2-28 22:42
回覆10#帖子
BT2011兄
Airpot Acceleration V.20 因為這個袋外層可以放張輕便摺椅,行遠頂,去米埔多數都帶它。
如果上山多用(street walker)你話好似放咗枝500都咁鬆洞,當然啦,因為大咗成個碼。 ...
原來係Airpot Acceleration V.20, 唔怪知得咁闊落 la.....
我用Hard Drive, 584+body 就冇mud位剩

附件

發新話題