16 12
發新話題

N584 多唔多C hing 會用單腳?

N584 多唔多C hing 會用單腳?

如果周圍走都係單腳方便, 但係584加埋body 唔輕, 請問各位 c hing 有冇推介?
單腳頭就難搞d, 有tension 調較好似得Acratech long lens head, 但超貴.
見有 c hing 用快拆+板直接上Collar, 咁做好似冇得上下 tilt, 影起上來好似唔多靈活

附件

Quick release.jpg (56.68 KB)

Quick release.jpg

我用 漫浮圖 單腳 ,夾合腳易升降, RRS 單腳頭上下 tilt。

抗在肩走算方便

我用這個組合.單腳或三腳都可以.如用單腳就拆底坐.

[ Last edited by skwjack at 2011-2-17 00:14 ]

附件

引用:
Original posted by Hendrix at 2011-2-16 23:49
我用 漫浮圖 單腳 ,夾合腳易升降, RRS 單腳頭上下 tilt。

抗在肩走算方便
明白,RRS嗰個好似冇friction較,用起上來是否方便?

回復 3# 的帖子

其實那個 pan 台可省掉,用單腳觸地的地方 pan 轉就可以啦。

但磨損嚴重,隔一段時間要換膠腳套

下圖是我的三腳凳換膠腳套,和單腳底一樣

附件

引用:
Original posted by BT2011 at 2011-2-17 00:06

明白,RRS嗰個好似冇friction較,用起上來是否方便?
有少量friction較,勉強夠用,

Acratech long lens head 也沒多少friction較的吧? 我不知 Acratech long lens head 重多少,但Acratech long lens head 也可以的。

引用:
Original posted by skwjack at 2011-2-17 00:00
我用這個組合.單腳或三腳都可以.如用單腳就拆底坐.
Thanks,c hing
而家考慮緊GM2541+RRS(or LLH, 有friction)

剛外遊回來,磨損和沾了泥的單腳底段尾,隔一段時間要換膠腳套已買了後備

附件

物盡其用.....

請問版主支man. 係咩型號? 上支584 上去夠用嗎?
夾腳又應該係容易控制升降嘅.....

man. 係咩型號已磨到看不清啦,大約接近 3 號腳架單枝但幼一點的粗度, 4 節 。

覺得夠用,偶爾托 600/4 都 OK .

容易控制升降很重要,因用單腳就是去不方便用 3 腳的崎嶇地形,鳥也位置多變,常要調節高度。所以 G 牌的扭腳之前買過鋁的也放棄啦

[ Last edited by Hendrix at 2011-2-17 14:14 ]

睇佢示範又真係好靈活, 係唔多明佢地影運動既人點解多數都唔用單腳頭, 而係直上鏡腳.
http://www.youtube.com/watch?v=Pth9aKWh3Go&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Py9UQGKZ00I
支681B 都係幾舊水, 抵到爛....

影運動全部水平視角影嗎,少樣野少 D 野煩啦

又係wor.....運動唔似得雀咁上下飛, 上吓樹又落吓地.

其實拍水鳥都大多水平視角影,但拍水鳥的地方一般都能用 3 腳慢慢等

小弟經驗少, 影水鳥(以NSW計) 用584+14e+FX 夠嗎?

16 12
發新話題