發新話題

這個組合 504HD + 500/4 VR

這個組合 504HD + 500/4 VR

GlTZ0,5541LS 曼富圖504HD.未加碗因為要訂,已換RR快拆板,有無需要加長板呢,584VR已換RRLCF-16腳.請版主大大及各位師兄比比意見,唔該指點.

[ Last edited by Hendrix at 2011-2-18 12:57 ]

附件

這個組合

好多謝版主大大的回應.我都應為加長板累事,看過版主大大發表一篇(DS20、F|uid Head review和其他一些Video頭比較)一文,看見版主大大的利器.全部都沒有加長板,所以問問.現在全部清楚,謝謝!

言則上,版主大大係唔係用D3或D3X全幅大机時用慢快門多數會用反光板預升來控制微震.

而用D300或D7000DX机不加1.4X用慢快門時會令微震好一些

即是要用慢快門時最好不加1.4X.

多謝版主大大指點.

BT2011大大,上幾幅給你看看.我個H00DHK34短啲

[ Last edited by skwjack at 2011-2-18 22:57 ]

附件

BT2011大大,縲絲吼為11mm. 應該一粒大,一粒細唔會頂倒.但係上唔上到就唔知.

[ Last edited by skwjack at 2011-2-19 00:02 ]

回覆29#的帖子   
BT2011大大
你小擔心我全部都用呢款RRL0CK
因我看過Hendrix版主大大的利器全部都用.所以我都照跟用,非常方便就手.
如有突發時要手持拍的時候你就知好用。
我連千鞦架都換了,真係好用,真多謝Hendrix版主大大常貼有用的帖子給我們版友看。
及無私的指點在這裡要說句多謝。

附件

回覆34#帖子
無入錯貨,選擇正確。

請問Hendrix版主大大,可否唔用把手呢,

附件

多謝Hendrix版主大大,指點.現在全明白清楚.因為枝5號腳連頭真係好重!所以至想減枝把手.之不過作用不大,
原來枝把手有咁大作用,謝謝.

回覆45#帖子
CWchan師兄
可否上張加600mm全相睇睇.

回覆50#帖子
cwchan師兄
睇來有兩個支點應該好穩固,件長板有否拮短咗。

[ Last edited by skwjack at 2011-2-28 22:58 ]

發新話題