17 12
發新話題

這個組合 504HD + 500/4 VR

請教吓, 其實加長板後除咗轉唔到影折直相, 仲有咩唔好呢? 加咗理應更穩定 d wor.
圖中係小弟套機, 重心高, 唔多穩陣(感覺上), 應否換LCF-16 呢? 又想加長板.....

附件

唔好意思 Jack hing, 借咗你個post 用tim

咁請問版主, 換咗LCF-16之後, Collar 離hood(倒裝) 會否得好少?
用LCF-16之後揸手位(相中A)會得翻幾多? 而家原廠好闊落(自己隻手都算OK肥)好好抽, 怕換咗唔好揸手.

附件

RRS 幅相個HOOD 係HK-28, 用咗lcf-16 應該幾難插手wor.

附件

喺RRS 搵唔到spec., 如果c hing 有 LCF-16, 可否幫手度度兩個鑼C "loan" 距係幾多?
因為用緊Man. 既油壓頭, LCF16係arca, 始終都要上翻man. 既快拆, 而man. 既快拆嗰兩個鑼C頭好鬼大粒, 可能兩粒會互頂.....

附件

咁窄? 都幾難插手入去攞 wor.....

唔該哂 skwjack hing, 睇來揸手位都夠wor.
另外想麻煩 c hing 幫手度吓兩個鑼C孔距, 可以嗎?
Many thanks

附件

回復 19# 的帖子

Thankyou 版主.
咁即係話如果想用LCF-16 就要係501PLong 上面再加塊 Arca clamp 來夾住LCF-16, right?

引用:
Original posted by skwjack at 2011-2-18 23:47
BT2011大大,縲絲吼為11mm.
唔該 Jack hing, 得11mm 一定唔啱 lu, 501PLong 縲絲pitch 最少 = 15mm 先上得到

引用:
Original posted by Hendrix at 2011-2-19 00:01
RRS 兩個鑼C孔距 扭長 plate 的一個大羅絲後的樣子 .另一孔很近

328 +  LCF-14 on M501
版主真係mud架生都有

584 用LCF-16有3個鑼C孔, 我(心理上)擔心上一口鑼C 唔多穩陣

引用:
Original posted by Hendrix at 2011-2-19 00:07

兩個方按,我覺得少個香爐少個鬼,再加塊 Arca clamp 就等於有兩個 clamp 啦。

一係用 kirk plate .

一係將 video head 的頂換成 DIY 塊鋁板來托  Arca clamp  . ...
咁可能揀方案一好d, 請問版主有冇用過Kirk plate 裝上584vr? 空位有冇LCF-16 咁大可以插手?

附件

Kirk 係冇RRS 咁靚, 不過都冇辦法.....

又考慮入個 monopod head
http://reallyrightstuff.com/Prod ... Head-with-B2-Pro-II
vs
http://reallyrightstuff.com/Prod ... -Head-with-B2-AS-II

[ Last edited by BT2011 at 2011-2-19 12:19 ]

附件

RRS Clamp.jpg (32.64 KB)

RRS Clamp.jpg

引用:
Original posted by Hendrix at 2011-2-19 13:27

收羅絲的 clamp 好處是不同的 plate 都能用,壞處是慢,突然要卸下手持拍其他位值的鳥就會錯失機會。
咁又係, 針冇兩頭利.....

唔該 Jack hing & 版主
咁我就入呢款

附件

小弟覺得支手抦幾"ar訂", 但係唔用既話, 手揸body pan/tilt 好似支鏡同body joint 位受哂力, 唔係咁好wor.
所以如果有塊長快拆一直去到body底, 上住底部鑼c, 咁就放心好多, 不過唔知邊度買到

17 12
發新話題