發新話題

這個組合 504HD + 500/4 VR

引用:
Original posted by Hendrix at 2011-2-19 13:27

收羅絲的 clamp 好處是不同的 plate 都能用,壞處是慢,突然要卸下手持拍其他位值的鳥就會錯失機會。
咁又係, 針冇兩頭利.....

回覆29#的帖子   
BT2011大大
你小擔心我全部都用呢款RRL0CK
因我看過Hendrix版主大大的利器全部都用.所以我都照跟用,非常方便就手.
如有突發時要手持拍的時候你就知好用。
我連千鞦架都換了,真係好用,真多謝Hendrix版主大大常貼有用的帖子給我們版友看。
及無私的指點在這裡要說句多謝。

附件

我都唔知 RRS 出了給 WBII 換的快 clamp   之前我還相自己改   不過現在少了用 WBII ,也無興致改換啦  

唔該 Jack hing & 版主
咁我就入呢款

附件

回覆34#帖子
無入錯貨,選擇正確。

請問Hendrix版主大大,可否唔用把手呢,

附件

有兩個情況一定用把手,就是非常慢快門,用快門線時 .

和拍 video 要柔順的擺鏡時。

止於較快快門和追飛鳥時用不用,就看你自己習慣啦,可實地試試,慢慢找自己的習慣

多謝Hendrix版主大大,指點.現在全明白清楚.因為枝5號腳連頭真係好重!所以至想減枝把手.之不過作用不大,
原來枝把手有咁大作用,謝謝.

可惜新款 G 腳不夠穩,要最穩只能用5號腳

我大多時間用舊款 3 號腳 , 舊款 還算穩。

5號腳反而比較閒置

小弟覺得支手抦幾"ar訂", 但係唔用既話, 手揸body pan/tilt 好似支鏡同body joint 位受哂力, 唔係咁好wor.
所以如果有塊長快拆一直去到body底, 上住底部鑼c, 咁就放心好多, 不過唔知邊度買到

有塊長快拆一直去到body底, 上住底部鑼絲台灣有出,但個寬度給 M 記頭用的,很寬,我覺得更“壓叮”

附件

就係想搵塊呢d 超長 plate.
我就手揸 B or C 位 pan/tilt, 咁就唔使用支 pod, 左頭左勢.
當A上緊咗, 就算剩係揸 body 來 pan/tilt, 個joint 位都冇咁大壓力.

附件

Long Plate.jpg (65.2 KB)

Long Plate.jpg

我的方案。
利用原鏡提供的短腳,找師傅鑽個2分牙吼,固定在長板上。
長板的另一端,加一個可旋轉的鏡身固定環。
固定機身方面,加個尾鏡/機身座。,這樣就可以影直度了。

發新話題