58 1234
發新話題

這個組合 504HD + 500/4 VR

這個組合 504HD + 500/4 VR

GlTZ0,5541LS 曼富圖504HD.未加碗因為要訂,已換RR快拆板,有無需要加長板呢,584VR已換RRLCF-16腳.請版主大大及各位師兄比比意見,唔該指點.

[ Last edited by Hendrix at 2011-2-18 12:57 ]

附件

加長板看你想用多慢的快門吧,主要作用是 大約低過 1/2 秒時,鏡頭卡口位有鬆動 .

我自己就無加,嫌累事,很慢的快門開 反光板預升

這個組合

好多謝版主大大的回應.我都應為加長板累事,看過版主大大發表一篇(DS20、F|uid Head review和其他一些Video頭比較)一文,看見版主大大的利器.全部都沒有加長板,所以問問.現在全部清楚,謝謝!

還有其他因素,比如 D3/x/s 的快門震動比 D7000  大,加了 1.4X 的鏡頭卡口位有鬆動比不加 1.4X 嚴重。

那如果暗到要用很慢的快門,那寧願用   D7000 不加 1.4X 而不用 全幅大機加 1.4X 。

800 mm 的 canon 鏡就很多人都加,因 800mm 比 500mm 微震明顯 .

言則上,版主大大係唔係用D3或D3X全幅大机時用慢快門多數會用反光板預升來控制微震.

而用D300或D7000DX机不加1.4X用慢快門時會令微震好一些

即是要用慢快門時最好不加1.4X.

yes , 用慢快門時最好不加1.4X

如果很遠,又很暗,根本出不了多有質素的片啦,比較近點的用 DX机好啦

多謝版主大大指點.

請教吓, 其實加長板後除咗轉唔到影折直相, 仲有咩唔好呢? 加咗理應更穩定 d wor.
圖中係小弟套機, 重心高, 唔多穩陣(感覺上), 應否換LCF-16 呢? 又想加長板.....

附件

加長板前也要換 LCF-16 ,否則還是重心高不穩

現在最弱的那環就是原廠高腳。

如果你不介意無把手,用 WB 出的平腳更低

唔好意思 Jack hing, 借咗你個post 用tim

咁請問版主, 換咗LCF-16之後, Collar 離hood(倒裝) 會否得好少?
用LCF-16之後揸手位(相中A)會得翻幾多? 而家原廠好闊落(自己隻手都算OK肥)好好抽, 怕換咗唔好揸手.

附件

RRS 幅相個HOOD 係HK-28, 用咗lcf-16 應該幾難插手wor.

附件

喺RRS 搵唔到spec., 如果c hing 有 LCF-16, 可否幫手度度兩個鑼C "loan" 距係幾多?
因為用緊Man. 既油壓頭, LCF16係arca, 始終都要上翻man. 既快拆, 而man. 既快拆嗰兩個鑼C頭好鬼大粒, 可能兩粒會互頂.....

附件

咁你要
http://www.kirkphoto.com/Lens_Pl ... ng_Nikon_foot.html#

RRS 的的確太近,難扭兩羅絲

我的 500/4 VR 其實用的是 600VR 的腳,因我喜歡低些,但 plate 的頭端要磨掉點,才能放得進 hood

附件

咁窄? 都幾難插手入去攞 wor.....

58 1234
發新話題