16 12
發新話題

D7000 TEST

D7000 TEST

AF is good , only a bit slow on kick start .

追焦感覺不錯,但 AF 追焦啓動那下比專業機或 D300 還是慢點,可能和電力弱些也有關。

機身功能齊全,初步試幾乎沒找到比  D300 少了的需要功能。

附件

test video

[ Last edited by Hendrix at 2011-3-9 02:23 ]

感謝樓主的測試 ,讓我信心大增。

我訂了一台,可是不知要等到何年何月……有了這篇測試文,心雖癢候至少值得等!
http://tw.myblog.yahoo.com/celtis.tw/

版主係那處買呢!
D7000 Body 香港街價 HKD10,480.00
美國售價比香港便宜
B&H 定價 USD1,200 + 運費USD60 = USD1260 x 7.75 = HKD9,765.00
http://www.bhphotovideo.com/c/pr ... R_Camera_Body_.html

回復 4# 的帖子

這樣買就是水貨啦。

HK 貴沒辦法呀   租金貴,自由行錢多

引用:
Original posted by Hendrix at 2010-11-25 20:18
這樣買就是水貨啦。
HK 貴沒辦法呀   租金貴,自由行錢多
買美國行貨有世界保用都算是水貨呀!
上月去加拿大, 報價連稅 CAD1,250.00  =HKD9,700.00
遊客還可退稅,只是body 沒現貨,如果買佐 o 在香港有否保修服務呢!

我只知道美加歐有稅,之前你在外地買的就是水貨,是否還這樣就不知啦

it first time I buy a kit set , 附近間鋪無單機,當買支多用 kit 鏡算啦 . 送風摟 + 8G,不要個袋改換多張 4G 卡 .

hot pixel test I only find 3 , ISO3200, 3" 網上流傳的亮點問題,在店里試了張 1 秒的不見就接受啦,回家試 3" 大約有 3 顆, 20" 大約有 9 顆,其實再試強如 D3s ,ISO8000 都有一兩顆啦 。

附件

和D700 比較又如何
Kit 價格和二手 d700 body 不太大分別

引用:
Original posted by lchunfai at 2010-12-15 20:07
和D700 比較又如何
Kit 價格和二手 d700 body 不太大分別
D700 沒認真用過,但 D700 = D300 + D3的傳感器 .

AF 上還是 D300 整體比 D7000 好一點,但 D7000 也夠用了。

D7000 主要不滿是緩存太小,用 RAW 拍幾張就要停

但如拍鳥還是 D7000  1,5X 的像素比 D700 密很多。

H大有無更多毒照?

加了增距放大好像不夠sharp , 在Cs 試noise control 感覺比 7D 好
D7000拍景物又如何?
http://allbird.org/forum/viewthr ... &extra=page%3D1    D7000?

回復 13# 的帖子

那些十 D3s 拍的,當天沒帶 D7000 .

D 7K 密度高,加了增距放大自然好像不夠sharp

一般 都用全副來拍景物啦,很少用 D7K

心大心細, 而家用D700, 影雀烏較多, FX 機到喉唔到肺, D300s 後繼又唔知幾時(會唔會)出.
D7k 影雀(尤其飛雀)會否係好選擇? search post 聽講追焦慢少少, buffer 又低少少, 加埋直倒都係得6pfs......
係唔係等D300s 後繼機會好d呢?

16 12
發新話題