發新話題

腳架一問

腳架一問

Hendrix 版主大大
想問閣下一些脚架意見,身高167.6cm(5’-6”)高,想揾支適合此身高之腳架配WH-200。
3號腳有下列型號:
GT3531(帶中軸164cm)
GT3531 S (129cm)
GT3530 LS (149cm)
GT3541 LS (146cm)
那一款較合適呢!
擔心買咗不合適腳架..後悔!

回復 1# 的帖子

一定是要買無中軸,平台面,三節的才穩。

謝謝回覆

Hendrix 版主大大
還有一些餘問
聽聞 3號脚不夠實力承托684
要用 5脚才夠防震
上捷素網查看, 表示3號脚最大只可架起584
是否當真呢!

回復 4# 的帖子

看要求嚴格否吧,新 G 腳比舊的差,基本上要買高一級。

舊 G1325 是標準拍鳥用腳,新 G 腳如不怕大,還是買 5 號保險些。

請問GT3530LS 是否一定要加呢塊片?
聽講唔加會有機會甩, 鏡連機都好危險?

附件

Gitzo Disc.jpg (27.99 KB)

Gitzo Disc.jpg

回復 6# 的帖子

看你用那種雲台,和背鏡頭的習慣 ?

我用man 油壓頭, 睇過3530ls, 個原裝碟祇用鑼C 收死, 挾住塊碟.
我"咩"鏡頭習慣會鏡筒向下, 相機向天
如果有"咩"背囊, 就頂鏡, 就會相反, 相機向下, 鏡頭向天
Thx

如果你個 油壓頭有 75mm 碗就加不到塊片的

回復 9# 的帖子

版主, 我用緊501, upgrade 咗3號腳再諗頭

我這樣背腳架,鏡頭等在上重量向下就沒事,有些人抗肩 ,腳架的腳向天,鏡頭靠地就危險。

[ Last edited by Hendrix at 2011-3-9 16:15 ]

附件

引用:
Original posted by BT2011 at 2011-3-9 16:07
版主, 我用緊501, upgrade 咗3號腳再諗頭
如不放心可加,但背鏡頭的習慣鏡頭在上就問題不大。

引用:
Original posted by Hendrix at 2011-3-9 16:10
我這樣背腳架,鏡頭等在上重量向下就沒事,有些人抗肩 ,腳架的腳向天,鏡頭靠地就危險。
即係好似騎駁馬咁樣

引用:
Original posted by BT2011 at 2011-3-9 16:43

即係好似騎駁馬咁樣
對,腳架騎肩頭膊馬

回復 14# 的帖子

發新話題