16 12
發新話題

有600VR,買多支500VR有無必要(請教Hendrix師兄)

有600VR,買多支500VR有無必要(請教Hendrix師兄)

H大大師兄,小弟鳥攝踏入第三年,剛賣走600/4II 換左600VR,初步都有改善,特別腳架防震功能,但600手持都是太重,聽聞師兄600加500都入左VR版,影林鳥單腳500VR較機動,有必要兩支都擁有嗎?600單腳你試過可走多久?

有 $ 就有必要 684 + 584 的

暫時還是 328 + 1.7X + 684 。

600單腳走半小時還可以,再久就難支撐。

328 + 單腳就半日都可以。

個組合是,如容許帶兩鏡,328 + 1.7X + 684 最好。

如只帶一鏡,就 584 最廣用途。

如賺多了 $ 我才考慮再入 584 。

回復 2# 的帖子

多謝師兄的回應,328加1.7不及500/.4質素是一定的了,看來影水鳥600/4座定架上最好,上山四處走五百正!(順便一問師兄有無發覺新版600/4加1.4xPQ好過600II?唔知500VR是否一樣新勝舊?)

新 VR 鏡有新鍍膜,鏡組也重新設計過,比舊鏡好是自然的

之前用的 428 VR , 584 VR 是朋友的鏡試鏡。

回復 4# 的帖子

多謝師兄寶貴意見,呢輪身痕入C記500好還是VR500好,自己用D700加D300,但又想玩下1DM4,最後決定唔搞另一邊,今晚抬左VR500靜靜地放入防潮箱啦,唔該哂H大大師兄!

入C記500 不如 800/5.6 啦,起碼 N 記無呀嗎。

如果某隻股仔暴升或中 mark 6 , 我都想下 800/5.6

引用:
原帖由 Hendrix 於 2009-12-5 23:11 發表
入C記500 不如 800/5.6 啦,起碼 N 記無呀嗎。

如果某隻股仔暴升或中 mark 6 , 我都想下 800/5.6
H大大師兄,唔係無想過入800,都緊緊夠,但怕響公共地方如西貢呀南生圍呀D新人爆響口認叻:師兄咁捨得成乂乂皮個播!自己架十一年豐田都仲甪緊,呢支水壺白雪雪夠買兩三架錢七,大人半夜將我變公公都似!

回復 7# 的帖子

帶大人去這些地方真是挺危險的

转了一圈,还是觉得540好

引用:
原帖由 冬冬1221 於 2010-1-8 17:41 發表
转了一圈,还是觉得540好
害了你啦

附件

引用:
原帖由 Hendrix 於 2010-1-21 22:01 發表

害了你啦
師兄:支500看起來好雄偉,但比起600真是阿嬌來的!

引用:
原帖由 yk24 於 2010-1-21 22:21 發表

師兄:支500看起來好雄偉,但比起600真是阿嬌來的!
係呀,整個細袋就走得

竟然同一個人買到兩支同系列的同序號鏡,店家都話幾十年未見過 ........ same serial No two lens ! never seem before.....

附件

回復 13# 的帖子

H大大:真是難過六合彩,但出鏡個位又比你影是何方拍友,一次過買兩支?神州財力?還是香港貴介公子!

出鏡個位中港星都來回走 , Canon/Nikon 都用。

不過今次支500 係幫另一國內鳥友代買的  

16 12
發新話題