標題: HELP!!!! 死Harddisk!!! [打印本頁]

作者: fkm    時間: 2008-7-17 11:10     標題: HELP!!!! 死Harddisk!!!

今次真係極無癮, 四月份買了隻LaCie 1TB external harddisk儲相, 昨晚做做下o野佢突然發出click...click...click的聲音, 跟住個電腦就再read唔到佢 ...從四月起的相片全在裏面, 期間有北京, 廣州同金門的外地雀相, 亦有紫壽帶, 彩鷸, 白胸翠, 斑魚狗近月的記錄, 唔救唔得...各位如果有信得過的公司, 煩請介紹.
作者: Hendrix    時間: 2008-7-17 12:42

好彩的就過一陣擺開一會開得返馬上 back up.

否則 click...click...click的聲音是 reading head 壞,要救就好難,要開來換 head . 非一般公司做到
作者: simonchan888    時間: 2008-7-17 22:44

click..click...聲~~reading head 壞,兇多吉小,在保養期內送回代理亦只會更換另一只全新 HD 了事,本地代理一般在接收有問題 HD 時亦會聲明不會保 HD 內 的 data~~~

作者: fkm    時間: 2008-7-18 00:07

Simon兄說得對, 要warranty就鐵定會無晒data, 送去救data就會void warranty!   

我問過dealer同data recovery公司都知大件事, 要send去lab救, $1x,xxx走唔甩. 我d相值唔值係一個問題, 但Data recovery 公司話有8成把握, 但亦有人話就算肯付錢, 救回來的相都可能起格, 半張無data之類...請問事實是怎樣?
作者: Hendrix    時間: 2008-7-18 00:43     標題: 回復 4# 的帖子

可能起格, 半張無data之類 係救返的資料不齊   斷了完整 data .

假設單係頭壞,碟無事。就 OK.

但如 頭壞刮到碟,或讀碟時錯位整亂 data 就慘啦
作者: simonchan888    時間: 2008-7-18 00:56

嘩 ~~索價 1x,xxx ~~~~   沒有送往 lab 救 data 這方面的經驗,未能提供意見 ~~    
作者: DanLee    時間: 2008-7-18 10:24

此时千万不要对硬盘做任何操作。 国内大城市很多数据恢复的公司。报价在几千块左右。去年我修过一块硬盘,因为包含程序源代码,花了1000多块修好了。其实硬盘都不值200块。一般都可以修好,不用很担心。
作者: SKII    時間: 2008-7-18 21:24

我都試過死 hdd, 通常都冇得救.  拎返廠, 佢地都只係換過另一隻.  唔會同你 "認真" check.  因為分分鐘用 d manpower + inspection cost 仲貴過個新既.

如果拎去一些救 data d 公司, 據我所知(冇記錯的話), 都係段 MB 計.  所以值唔值, 真係要自己諗諗.

不過睇黎 "La泄" 既 hdd, d feedback 返黎好似唔係咁好.
可參考: http://www.dchome.net/viewthread ... &extra=page%3D1

作者: JackLi    時間: 2008-7-20 08:02

哎,。。。。下次记得Back up啦。。。。最好做个镜像阵列。。。。
作者: fkm    時間: 2008-7-23 04:21

引用:
原帖由 JackLi 於 2008-7-20 08:02 發表
哎,。。。。下次记得Back up啦。。。。最好做个镜像阵列。。。。
個harddisk新買的, 用了只三個月, 先未backup...  

歡迎光臨 飛羽大同 allbird.org (http://allbird.org/forum/) Powered by Discuz! 6.0.0