標題: 請教電腦 [打印本頁]

作者: fkm    時間: 2009-7-3 23:26     標題: 請教電腦

之前電腦越來越跟不上之後, 一年來都是用一部iMac工作, 都知道部機唔夠用, 只係暫時頂一頂. 真估不到僅一年, 已越來越唔掂!

最近少出相, 一來工作忙影少了, 但更大的原因是電腦太慢, 相可能太多, file size又大, 連開相查看都慢, 等 ViewNX load 相都可能幾十分鐘, 要開100%睇又不知道要再等多久. 部機已經加滿Ram, 無得再加, 睇來又是時候換電腦了. 科技日新月異, 自己已原全脫節, 要請教各位, 現時買電腦要應付Photo Editing的工作有些甚麼選擇? 繼續用Mac機的話, 換Mac Pro會不會有點浪費? 還是換部較新的iMac就okay?

另請教睇相是LCD Mon還是傳統的monitor好些? 又有無好介紹?

謝謝!
作者: Hendrix    時間: 2009-7-4 00:25

Apple 很快會出 64bit OS, 到時  Mac Pro 會發揮得更勁

相信 D3X 的相,肯買 D3X , 20K 買部 Mac Pro 都 OK 啦

傳統的monitor已買不到啦, LCD 要較貴的 IPS panel  色域廣些,一般 24" 之上的過 $5k

我用 Dell 27" $5500
作者: Hendrix    時間: 2009-7-4 00:27

還有,ViewNX 我很少用  

http://www.apple.com/hk/aperture/
作者: fkm    時間: 2009-7-5 01:25     標題: 回復 3# 的帖子

多謝Hendrix兄提供!

Aperture用過, 後來佢唔support新機的RAW file, 等了幾個星期唔見有update, 侷住轉番ViewNX, 再後來要買過 Aperture 2...咁就....

就怕Mac Pro用來執相大材小用. 電腦之類, 用得兩年隨時被徹底淘汰唔換唔得, 用唔盡就隨時係大浪費. 有部PowerMac G4 (當時買都幾萬蚊), 唔夠快本來想加ram頂多陣, 原來連ram都無得再買, 好驚! 真係買Mac Pro, 到要買埋mon, raid card, 加harddisk等, 20K唔夠找數呢...
作者: Hendrix    時間: 2009-7-5 02:39

ram 我係外國網訂的,有時平過 HK , 舊機都有得訂。

raid card 我無玩,不攪 video 不用咁嚴重。 自己加 1.5T HD 都不用 1K

PowerMac > Mac pro 我一般 3 ~ 4 年才換機,除非當時賺多左 .

歡迎光臨 飛羽大同 allbird.org (http://allbird.org/forum/) Powered by Discuz! 6.0.0