發新話題

獻醜 魚狗 Pied Kingfisher

獻醜 魚狗 Pied Kingfisher

我愛翠鳥兄的大作令人一看難忘!

小弟都有影開斑魚狗, 就可惜技術不精, 無法和師兄大作相比, 只能算是獻醜之作.

附件

時機不錯

但jpg 壓縮太大沒細節了

引用:
原帖由 fkm 於 2008-3-22 01:09 發表
我愛翠鳥兄的大作令人一看難忘!

小弟都有影開斑魚狗, 就可惜技術不精, 無法和師兄大作相比, 只能算是獻醜之作.
師兄太過獎啦,小弟只不過找到一個可以較近距離拍攝他們的活動,所以較多機会窄...
師兄拍攝他們精神,耐性亦另小弟配服...

回復 2# 的帖子

其實兩個問題, 一, 當日天陰, 本來唔應該影...但之前未見過佢插水, 唔影又唔係好安樂...

二,  佢又對我個hide有戒心, 未飛到就掉頭走, 唔肯接近, 所以遠遠地, crop得太多了...

所以都先此聲明係獻醜.

回復 3# 的帖子

我愛翠鳥兄:

唔知兄台有無心得可以分享? 我對魚狗偶然會唔怕我個hide, 任影,  但更多時一見我就唔肯近, 明明飛過來就降落都掉頭飛番走, 無晒佢符呀!

引用:
原帖由 fkm 於 2008-3-22 22:36 發表
我愛翠鳥兄:

唔知兄台有無心得可以分享? 我對魚狗偶然會唔怕我個hide, 任影,  但更多時一見我就唔肯近, 明明飛過來就降落都掉頭飛番走, 無晒佢符呀! ...
唔知師兄用綱定用營,我以前用綱,後來市面出咗迷影營我便轉用它影雀,比用綱好好多...
盡量早点到,set好哂等他們出現...

引用:
原帖由 我愛翠鳥 於 2008-3-22 23:57 發表

唔知師兄用綱定用營,我以前用綱,後來市面出咗迷影營我便轉用它影雀,比用綱好好多...
盡量早点到,set好哂等他們出現...
營同網都用過, 佢地好似較驚個營, 所以近期都係用網. 我的經驗係要天亮前set好hide先影到近鏡...但現在越來越早天光, 有難度.

營同網都用過, 佢地好似較驚個營, 所以近期都係用網. 我的經驗係要天亮前set好hide先影到近鏡...但現在越來越早天光, 有難度. [/quote]

因為你所處的地方或者不是它主要開餐的位.我試過每天都去影.超過一個月...只要在它來前你set好別動.它在空中定點飛行找魚苗時你就算站著影也沒問題....而現在你那位子的魚狗那么小心只因魚苗己大.它興趣也不太大.

回復 10# 的帖子

Ray c-hing, you are exactly right. I have been following the birds near their nest...they don't usually feed themselves there...

發新話題