發新話題

gitzo新式腳架有比舊腳穩嗎?

gitzo新式腳架有比舊腳穩嗎?

各位大仔好,小弟近期欲購入G1380 油壓雲台 + G1422 油壓雲台接座 + GITZO GT3540LS碳纖維三腳架,不知這隻新腳穩定度有較一代五號腳G1548穩定嗎?值得投資嗎?請位各賜教!

Gitzo的云台?麻麻地吧?搞不清楚脚架做得这么好,云台却实在不如何。。。呵呵。云台,还是Acra tech, 或RRS。
鸟儿们,我来了。

引用:
原帖由 JackLi 於 2008-3-21 09:58 發表
Gitzo的云台?麻麻地吧?搞不清楚脚架做得这么好,云台却实在不如何。。。呵呵。云台,还是Acra tech, 或RRS。
Yes!

一定是舊款的更穩, 推荐 1325

1548 太重,我有但常閒置。

用  1325 多,
3540 也有,但買來去外地用的。貪輕便。

雲臺拍飛鳥用 WBII ,  video 油壓雲台好像用 M 牌的多

感謝各位大仔的指導!!

引用:
Hendrix 兄:
想問問5號腳會否提高穩定性? 現用1348, 支500/4快門一到160必震, 影林鳥真係唔夠理想. 有無計?

Thanks.

from PM
5號腳當然會提高穩定性,問題是你肯抗上去嗎?

回復 6# 的帖子

我有需要在低光下影, 也因工作繁忙, 不常有得影(無得等好光先去影), 所以如果有一個stop優勢一定肯. 唯一擔心買完白花錢...如果你支係閒置多, 方便俾我試試嗎?

試試 OK .

另都要注意鏡mount 位得震,臺灣鳥友有用 1/2s . body 位會加 mount 連鏡頭。

附件

回復 8# 的帖子

咁, 會唔會有人用五號腳+Wimberly呢? Wimberly head 應該無video head咁穩, 唔知效果會點?

其實試過一塊RSS版, 將機同鏡mount實的, 但放落Wimberly後都全無幫助...

林鳥是慢快門 Wimberly head  無video head 那樣穩

臺灣鳥友主力拍林鳥,幾乎不見有用  Wimberly head 的 .

引用:
原帖由 Hendrix 於 2008-4-18 17:22 發表
試試 OK .

另都要注意鏡mount 位得震,臺灣鳥友有用 1/2s . body 位會加 mount 連鏡頭。
想問H 大 上面個SPOTTING SCOPE (不知道是不是叫SPOTING SCOPE 有錯別打頭)

可以在哪裏買到呢??? 其實H 大認為我這些鳥攝新手 應不應該買一個

那樣才可以快速的找到鳥在哪裡 免的鏡未舉 鳥己飛呢??? @@

引用:
原帖由 貓頭鷹 於 2008-4-20 16:56 發表

想問H 大 上面個SPOTTING SCOPE (不知道是不是叫SPOTING SCOPE 有錯別打頭)

可以在哪裏買到呢??? 其實H 大認為我這些鳥攝新手 應不應該買一個

那樣才可以快速的找到鳥在哪裡 免的鏡未舉 鳥己飛呢??? @@ ...
氣搶瞄準SCOPE , 氣搶啟店或鴨寮街都有。

但 300/4 用不到的。

引用:
原帖由 Hendrix 於 2008-4-20 22:07 發表

氣搶瞄準SCOPE , 氣搶啟店或鴨寮街都有。

但 300/4 用不到的。
謝謝H大

咁我都係唔買啦 努力練習用2隻眼ING

發新話題