49 1234
發新話題

584VR全個支撐系統完成

引用:
Original posted by cwchan at 2011-8-18 17:22
今天,很高興認識蘇大哥並見到這件制成品,可以用簡單而實用來形容這個鏡頭/相機支架。
個人感覺,比RRS原廠的成品,來得更輕便、簡樸。恭喜,恭喜。 ...
CWchan大大:今天有幸機緣巧合認識度你係我的得著,你給了我很多有關鳥攝器材的知識,我這套系統都是多得一些鳥攝前輩的意見而製作出來,你過獎啦!

原來自己個系統未係原全完成,仲有一小環節,
話說昨日上蕉山影林鳥,要向高處方向較位,
但個RR夾夾唔實支長板連炮机身一同向下滑的意途。
所以今日加咗兩粒3mm杯頭菅位,就實冇滑前,滑後啦!
可能扭夾會好啲。

[ Last edited by skwjack at 2011-9-5 22:47 ]

附件

引用:
Original posted by skwjack at 2011-9-5 22:41
原來自己個系統未係原全完成,仲有一小環節,
話說昨日上蕉山影林鳥,要向高處方向較位,
但個RR夾夾唔實支長板連炮机身一同向下滑的意途。
所以今日加咗兩粒3mm杯頭菅位,就實冇滑前,滑後啦!
可能扭夾會好 ...
小弟之前買RRS MH-01 都諗過要Lever release clamp 定喺 screw clamp.....
Lever clamp 當然知方便, 但"感覺"上唔穩陣唔放心, 於是 sent email 去RRS CS, 我話用 mud mud 器材,佢建議我買screw clamp 會好d, 使用上當然冇 lever 方便, 不過為求安心, 最終都係聽CS話

[ Last edited by BT2011 at 2011-9-6 09:48 ]

回復 48# 的帖子

BT2011大大
爬過你鳥會嗰編文章,但而家改做咗之後,一了百了,感覺好穩陣,應該係全個系統終極完成。

49 1234
發新話題