發新話題

這樣做合乎鳥攝原則嗎?

這樣做合乎鳥攝原則嗎?

做景,餵蟲

[ Last edited by skwjack at 2011-11-10 22:18 ]

附件

做景如非折枝就對自然沒啥影響啦 .

用鐵線釣蟲就真可能傷到雀的
本帖最近評分記錄
  • fkm bird power +20 Agree 2011-11-8 00:44
  • maychu04 bird power +10 中肯! 2011-11-7 20:15

回復 2# 的帖子

清楚

師兄呢張相都影得好開心吖,不過個口條蟲未執走,穿咗崩。http://www.birdphoto.hk/dz/viewthread.php?tid=3358&highlight=

[ Last edited by maychu04 at 2011-11-7 20:14 ]

附件

本帖最近評分記錄
  • 3927handylaw bird power +1 裁相有料到!! 2011-11-7 19:13

影開雀一睇就知隻北紅用蟲引飛

回復 4# 的帖子

飛羽大同 allbird.org » 保育資訊 Environment, Conservation and Ethics » 違反自然的鳥攝你話有冇原則啦!大大

[ Last edited by skwjack at 2011-11-7 23:09 ]

引用:
Original posted by skwjack at 2011-11-7 23:07
飛羽大同 allbird.org » 保育資訊 Environment, Conservation and Ethics » 違反自然的鳥攝你話有冇原則啦!大大
師兄,唔好意思,你嘅意思係其實想得到版主認同此種拍攝方法??

[ Last edited by maychu04 at 2011-11-8 00:57 ]

引用:
Original posted by maychu04 at 2011-11-8 00:08

張飛北紅相師兄你 post 個播。
Maychu 師兄: 請問是否即是有人做賊喊賊?

引用:
Original posted by fkm at 2011-11-8 00:46

Maychu 師兄: 請問是否即是有人做賊喊賊?
師兄,我估 skwjack 師兄只係想知咁影有冇問題,應該別無他意,而版主又答覆得好好。

回復 7# 的帖子

maych04大大,本人這個標題,只是問這樣鳥攝有冇問題,如果有問題就比比意見,無為少事化大,大家有大家意見。

[ Last edited by skwjack at 2011-11-10 22:18 ]

好在冇估錯,其實個人意見最憎 D 人用大頭針!我用大頭針吉住食物俾你食吖!我更是 small small potato, 絕非甚麼大大,只係見好多自稱專家,愛生態嘅所謂高人自以為是,到處誣衊他人,而據理力爭而矣。

[ Last edited by maychu04 at 2011-11-10 01:37 ]

這是師兄當日的post...這個 smiley 應是表示你對人家放蟲感到憤怒喎.
引用:
Original posted by skwjack at 2011-2-3 00:06
今日偶遇,有師兄餵蟲,
如果是真心討論, 有沒有問題是各人有各人的睇法, 人人觀念不同, 不能強求. 每個人心中都有底線, 覺得沒問題的, 影埋一份大家樂也融融; 覺得有問題的便不影也罷. 如果影完再唱, 咁自己人格就好有問題囉.

個人睇法如下:

1. 圖一的景我不知是誰的傑作, 但有幸見到, 十分喜歡. 雖然看到時已不見有影友在場, 自己也等了個多小時, 拍了幾張, 下面是其中一張. 在此多謝擺這靚景的師兄.

2. 投餌拍鳥是否有問題, 人人意見不同, 次次罵戰, 從來沒結果. 大家各自修行吧.

3. 如果投餌的方式對鳥兒有潛在危險, 相信沒多少人會認同了.

回復 12# 的帖子

fkm大大
這個帖子主題令各鳥友有咁大回嚮,在這講聲對不起,本人不是那個意思,唔係影完再唱,唔係捉賊喊賊。
當日個帖子用錯咗個黙認表情 ,至會令到鳥友誤會。

回復 13# 的帖子

No problem.   (但d表情都係唔好亂用囉.)

仲有, 我是small potato, 絕非甚麼大大.  

發新話題