查看完整版本: 一濶三大

skwjack 2012-7-30 22:34

一濶三大

隔離鳥會有KK2師兄做咗一件長板夾,有机會上6佰所以照抄一件:oh32: :oh32:

[[i] Last edited by skwjack at 2012-7-30 22:37 [/i]]

Hendrix 2012-7-30 23:30

如果搞 "慢浮圖“ 格式板,用回原裝夾就行啦 :handshake:

KK-2 2012-7-31 00:55

JACK 兄真犀利, 一睇就造到...:hh: :hh: :hh:
小弟不才, 還未有時間研究本網站點 up load 相片, 已和其他網站一樣200k以下上傳, 但一樣唔得, 是否要有一定的 "bird power" 才可出相...?
近半年轉了朝9晚5, 現在多數收工後影運動的多, 已很少影雀, 但都有留意 JACK兄 的 DIY...:victory:

Hendrix 2012-7-31 04:57

回復 3# 的帖子

歡迎 KK-2 , 可能你之前電郵未確認 AC 的認證吧?

按右上的 permission 可以看到 up load 相片的尺寸限制。

[url]http://allbird.org/forum/my.php?item=grouppermission[/url]

skwjack 2012-7-31 06:38

回復 3# 的帖子

KK2大大,Hendrix版主大大已通知你怎樣處理貼相問題請看看:victory:

skwjack 2012-7-31 06:40

回復 2# 的帖子

清楚,Hendrix版主大大,唔該哂:handshake: :handshake: :handshake:

KK-2 2012-7-31 11:52

吾該曬Hendrix版主大大的幫忙,回家試試先:oh75:

skwjack 2012-7-31 22:18

一濶三大

件板底以鑼薄咗2分深,原本3分厚,見KK2大大嗰件將A位兩邊都有鑼,自己覺得如鑼埋好以件板斷咗力水可能唔係幾夠,件板仲有空間鑼薄啲,因為件板真係有一定重,如上咗件夾又重咗。

[[i] Last edited by skwjack at 2012-7-31 22:22 [/i]]

KK-2 2012-7-31 23:28

Jack大 功架真了得,件板又滑又正:hh: :hh: :hh:
其實我只係草草設計,再和吳師傅一齊研究,再交比佢造出來,所以最大功都係吳師傅,還有Jack大 久吾久出d DlY 比小弟偷下師,得益不少:loveliness:

[[i] Last edited by KK-2 at 2012-8-1 21:02 [/i]]

skwjack 2012-7-31 23:39

回復 9# 的帖子

KK2大大,大家都係同好,分享吓又有乜所為呀,:oh32: :oh32: :oh32:

skwjack 2012-8-3 21:41

一濶三大

個4寸夾今日到手,一係用3分螺絲.一係用2分:oh10: :oh10: :oh10:

[[i] Last edited by skwjack at 2012-8-3 21:56 [/i]]

skwjack 2012-8-3 21:53

一濶三大

都係用3粒3分穩陣啲:sweat: :sweat: 因為件板底好貼個雀頭,粒螺絲頭有机會頂到,試吼先,再鑽件板

Hendrix 2012-8-3 23:05

如果你捨得鑽 kirk clamp 孔 , 頭尾可以加两個 2 分 :oh09:

skwjack 2012-8-4 07:02

回復 13# 的帖子

Hendrix大大,應該三粒3分都夠力架啦,睇KK2大大嗰件都係上兩粒,而再頭尾加多個2分牙吼就無必要啦!:handshake: :handshake: :handshake:

skwjack 2012-8-4 19:50

一濶三大

本來將件夾邊尾加多兩點固定,但有機會鑽爆邊,不考慮,聽Hendrix版大大話,將件夾尾兩個2分尾吼鑽沉頭吼,再起牙從面收實件底板,自己再發燒有機會上雀8T既話應該唔駛摑咁多野:oh66: :oh66: :oh66: :oh66:

[[i] Last edited by skwjack at 2012-8-4 21:57 [/i]]

skwjack 2012-8-5 17:31

一濶三大

都係正過頭,累事:cry: :cry:

skwjack 2012-8-5 17:42

一濶三大

唯有改過另一邊方向,好彩雀仔廠有這個設計:hh:

[[i] Last edited by skwjack at 2012-8-5 17:43 [/i]]

Hendrix 2012-8-5 17:43

係啦,改過另一邊方向左面更就手嗎

skwjack 2012-8-5 17:54

回復 18# 的帖子

Hendrix大大,本來都係放左面架,睇見kk大大嗰件,因為他說本應係個收夾向左邊,因個頭上下搖菅位有机會頂到個夾收位,所以他改了向右面。現在錯有錯著:sweat: :sweat:

[[i] Last edited by skwjack at 2012-8-5 22:07 [/i]]

KK-2 2012-8-8 00:22

Jack 大, 我收了684後剛好唔怕頂, 可能我要求快拆座的收緊螺絲一定要放右邊, 所以吳師傅幫我搞點...:shy:

skwjack 2012-8-8 21:37

回復 20# 的帖子

KK2大大,都1307大師傅功力夠:oh73: :oh73: :oh73: :oh73: :hh: :hh: :hh: 多啲上黎,上多啲大作。:victory:

skwjack 2012-8-16 20:47

一濶三大

從新改良過一件可以前後伸展,平衡喲,可左右用。

[[i] Last edited by skwjack at 2012-8-16 20:52 [/i]]

Hendrix 2012-8-17 09:43

:oh73:  總共做了多少塊 ??

skwjack 2012-8-17 19:15

回復 23# 的帖子

Hendrix大大,一共做了四件:oh32: :oh32: :oh32::oh32:

[[i] Last edited by skwjack at 2012-8-19 23:02 [/i]]

KK-2 2012-8-18 20:44

jack兄 有無限量嘅材料支持, 整幾多款都OK啦...:lol:

skwjack 2012-8-19 15:26

回復 25# 的帖子

kk-2大大,你點知有無限量材料支持呢?6061-7075合金這些材料,唔係自己嗰範,但做DIY又買多咗料,見件制作唔合心水,又有料剩至做過件試試姐。:oh66: :oh66: :oh66: :oh66:哪又改啦,加粒4mm机米定位。

[[i] Last edited by skwjack at 2012-8-19 15:52 [/i]]

KK-2 2012-8-19 22:31

唔夠你玩...:oh66:
正...:oh73:
頁: [1]
查看完整版本: 一濶三大